Odličan recept za Galete/Bakin Kolac

Sastojci
4 veca jaja
300 ml ulja
300 gr secera
korica od jednog veceg limuna
250 ml mleka
600 gr brasna
1 prasak za pecivo

Priprema
1.
Izmesati jaja i secer mikserom pa polagano dodavati ostale sastojke za galete, pa sve sjediniti.

2.
Kada se kalup dovoljno zagreje za galete, lagano ga nauljiti, a potom vaditi zlicom smesu za galete i stavljati na sredinu zagrejanog kalupa ( 2 – 3 zlice smese ), pa zatvoriti kalup i peci dok se ne upali zeleno svetlo a ugasise crveno ili dok ne porumeni.

3.
Na nekim aparatima za galete obavestava lampa kada svetli crveno tada galete se trebaju jos peci a kada se izgasi crvena lampa i upali se zelena, tada su galete su gotove i odma vaditi iz kalupa.


Prvo postavimo našu pećnicu na 170 stepeni. Zatim posudu s vrućom vodom stavite u čašu vode s 1 prstom više od 1 čaše mlijeka.U mlijeko dodamo polovinu ulja. Umutite mleko i masnoću oko 1 minut dok se ne pomešaju. Izvadimo smjesu iz posude pune vode. Pažljivo odvojite žuto i bijelo od 6 jaja na sobnoj temperaturi.Prebacimo smjesu mlijeka i masti u zasebnu posudu. Prosijamo u zdjelu 1 prst od 1 čaše brašna. Dodajmo vaniliju i prstohvat soli. Pomiješamo sastojke u posudi dok ne postanu glatki.Nahranimo ovu smjesu žumanjka jedan po jedan. Na kraju dodajte 1 kašiku mleka u prahu i nastavite da mešate.Bjelanjke istucite u zasebnu zdjelu dok se ne pjene. 5 kašika punih šećera u prahu u smešu dodavanjem povremeno. Nakon što dobijete bijelu i tamnu konzistenciju bjelanjka, dodajte pola žličice sode bikarbone i nekoliko kapi limuna preko bjelanjka i miješajte 2 minute i ostavite da odstoji.
Top