ROLAT JE PREDIVAN, PENAST, DIVAN I POSEBNO MORAM REĆI DA JE BISKVIT ODLIČAN

….
Ovaj rolat je pravila moja baka, zvala ga je “Bela torta”, miris vanile se sirio kuhinjom… e, tako sam danas bila nostalgicna, pa sam napravila ovaj jako ukusan i jednostavan rolat.

Sastojci
Kora:
6 jaja
13 kasika secera
7 kasika vrele vode
12 ravnih kasika brasna
Fil:
7 dcl mleka
1 puding od vanile
4 kasike brasna
6 kesica vanil secera
250 gr. margarina
200 gr. secera u prahu

Priprema
Prvo skuvati fil, u 7 dcl mleka skuvati puding i 4 kasike brasna (u mleko staviti 4 kasike secera). Ostaviti fil da se ohladi, povremeno mesati da se ne stvori kora. Zatim praviti rolat: umutiti belanca sa secerom, dok se secer ne rastvori, zatim dodavati VRELU vodu, kasiku po kasiku, a za to vreme mutiti mikserom, zatim dodati jedno po jedno zumance i na kraju polako umesati 12 ravnih kasika brasna. Rolat peci u namascenom i pobrasnavljenom plehu (vecem, ja sam pekla u onom od rerne). Inace, ovo testo jako naraste. Peci na 180 stepeni, nekih pola sata, zavisi od rerne… neki minut vise.Vruce testo uviti u mokru krpu u rolat i ostaviti da se ohladi. Ja sam mlela vanil secer u elektricnom mlinu za kafu, ali ko voli moze dodati aromu vanile… Ja nisam, htela sam da ga napravim onako kako je baka pravila… sta cete, uhvatila neka tuga…zatim umutiti margarin sa sitnim secerom i vanil secerom, dodavati kasiku po kasiku hladnog fila i to je to. Nafilovati rolat, obilno, ostaviti malo i za oblaganje rolata.

Posluživanje
Drage moje, ja ovu piskotu cesto pravim, jako je dobra…sa vrelom vodom je najbolja, koristim je i za razne vocne torte… Varijacije su mnogobrojne, pustite masti na volju, a ja sam danas pozelela jedan jednostavan desert :)))!

Top