Puter kifle

Fantazija od kifli…

Sastojci
500 g brasna – svenamensko
25 g svezeg kvasca
50 g kristal secera
pola kasicice soli
pola kasicice praska za pecivo
1 jaje
270 ml mlakog mleka
100 g omeksalog putera
za premazivanje
1 jaje
za uvijanje
20 g omeksalog putera
1 kesica vanila secera
3 velike kasike kristal secera

Priprema
1.
Prvo staviti kvasac da uskisne . Mleko smlaciti , i u polovinu od ukupne kolicine staviti kvasac i kasiku secera , dobro izmesati da se i kvasac i secer otope pa staviti na toplo mesto da kvasac nadodje . Prosejati brasno sa praskom za pecivo pa pola brasna sipati u posudu za miksiranje . Dodati ostatak secera , so , malo izmuceno jaje, dodati uskisli kvasac i ostatak mleka . Mesati testo uz postepeno dodavanje brasna dok se sve brasno ne potrosi . Zatim u testo , uz stalno miksiranje dodavati puter sobne temperature . Dobro umesiti puter u testo pre svakog dudavanja sledece kolicine putera ( dodavati ga u 3 – 4 navrata ) . Posle poslednjeg dodavanja dobice se fino , glatko testo srednje tvrdo i koje se ne lepi za ruke i stranice posude . Formirati loptu i ostaviti da raste oko sat vremena na toplom mestu . Posudu pokriti kuhinjskom salvetom .

2.
Posto je testo duplo naraslo pazljivo ga izvaditi iz posude i staviti ga na radnu povrsinu ( ako je potrebno posuti samo malo brasna , i podeliti ga na 20 jednakih delova . Svaki deo formirati u lopticu pa ih pokriti salvetom i ostaviti oko pet minuta da se odmore . Uzeti prvu lopticu ( ostale ostaviti pokrivene da se ne suse ) i dlanovima napraviti valjak duzine oko 35 cm, debljina valjka je oko jedan cm , presaviti valjak na pola pa oba kraka uviti jedan oko drugog kao pletenicu . Dobro stisnutu prstima oba kraja i od pletenice napraviti oblik kifle . Redjati kifle u tepsiju ostavljajuci razmak i ostaviti ih da rastu nekih 20 – 25 min, pokriti ih salveto da se ne suse . Pre stavljanja u rernu da se peku premazati ih zumancetom ili celim jajetom .
Peci kifle oko 20 min na 180 C dok ne dobiju finu zlatnozutu boju . Tako pecene i jos vruce kifle premazati omeksalim puterom i umakati ih u kristal secer pomesan sa kesicom vanila secera . Ohladiti ih .

Posluživanje
Uz casu mleka odlican dorucak ili vecera !
Prijatno i uzivajte !

Top