OVA MAST SE VJEKOVIMA KORISTI KAO LIJEK, MOŽE DA SE JEDE, A IZUZETNO JE BOGATA OMEGA 3 MASNIM KISELINAMA

Guščija mast se već vjekovima koristi kao lijek protiv dječijeg bronhitisa, ali i ostalih plućnih smetnji kao što su kašalj, upala pluća, astma i slično.
Možete je prepoznati po tipično žutoj boji i mirisu, lako je razmaziva i topi se na sobnoj temperaturi. Terapija se sastoji od obloga gde se guščija mast maže na pluća. Takođe može da se jede, preporuka je sa medom.

Ova mast je izuzetno bogata omega 3 masnim kiselinama, za koje su najnovija istraživanja dokazala da je zdrava i preporučljiva u ishrani. Njena uloga u liječenju plućnih smetnji se ogleda u tome što razlaže i razbija zgusnuti sekret (šlajm). Na taj način se olakšava iskašljavanje i disajni putevi postaju prohodni. Guščija mast se dobija topljenjem guščijeg sala. To se radi na vrlo tihoj vatri, jer salo ne treba da se prži već topi.

Zanimljivo je da se kvalitetna guščija mast dobija isključivo od gusana. I to onih koji se kolju na jesen. Razlog tome leži u prirodnom mehanizmu gusana koji ih sprema za zimu i koji salo obogaćuje lipidnim vezama. Zahvaljujući tim vezama, salo gusane štiti od hladnoće jer je veoma dobar izolator.

Sa druge strane, guske jaja nose i zimi pa ih priroda nije obdarila tako kvalitetnim salom. Ipak, bilo da dobijete mast od gusana ili guske, njeno blagotvorno dejstvo na pluća i bronhije je neprikosnoveno. Zahvaljujući posebnom hemijskom sastavu, guščija mast ima svojstvo rastvaranja gustog i ljepljivog sekreta koji je odgovoran za kašalj i otežano disanje. Ovu mast, kao i sve prirodne masti, dobra je i za oralnu upotrebu. Djeca će je najlakše pojesti ukoliko im je pomiješate sa medom. Takođe, guščija mast može da se maže u nozdrve (ukoliko je nos zapušen).

Ovo je veoma efektan lijek, naročito kod beba koje još uvjek ne umiju da izduvaju nos. Mast može da se maže na kožu lica, naročito zimi kada je napolju hladno. Preporuka je da se guščijom mašću njeguje zadebljala i ispucala koža na petama i laktovima, kod odraslih osoba. Lako ublažava crvenilo i iritaciju, posebno kod djece koja nose pelene.

IZVOR:https://agrosavjet.com/

Top