Monte kocke

Sastojci
Biskvit
5 jaja
5 kasika secera
50g przenih mljevenih ljesnika
3 kasike brasna
1 kasika tamnog kakaa
2,5 kasike ulja
1 mala kasicica praska za pecivo
Bijela krema
1l punomasnog mlijeka
9 kasika gustina
4 kasike secera + 1 vanilin secer
2 kasike meda
250g maslaca
Tamna krema
1/2 l slatkog vrhnja
200g tamne kuverture
100g mlijecne cokolade
50g przenih mljevenih ljesnika

Priprema
1.
Poprziti ljesnike i ocistiti ih od kozice. Prvo skuhati bijelu kremu tako sto zakuhate mlijeko sa medom i secerom. Jedan dio jos hladnog mlijeka odvojiti i u njemu razmutiti gustin. Kad mlijeko provrije dodati razmuceni gustin i skuhati kao puding, mijesati neprestano da se ne stvore grudvice i da se lijepo dobro zgusne. Kremu prebaciti u drugu posudu i povrsinu prekriti prozirnom folijom da se ne uhvati korica. Potpuno ohladiti.
2.
Potom skuhati tamnu kremu. Ljesnike samljeti u el. mlinu za kafu ili multipraktiku u tecnu masu. Samljeti dobro, tako da nema komadica ljesnika. Slatko vrhnje staviti na vatru, kad se malo zagrije dodati cokoladu i neprestano mijesati da se sve otopi. Na kraju dodati i masu od ljesnika. Kuhati dok slatko vrhnje ne pocne da kljuca, zatim odmah skloniti s vatre i ostaviti na stranu.
3.
Na kraju ispeci biskvit tako sto umutite jaja i secer, zatim dodate ulje, a na kraju prosijano brasno, kakao i prasak za pecivo, te mljevene ljesnike.
Izliti u pomascen pleh i peci u zagrijanoj rerni na 180°C oko 15-ak minuta. Ne treba mu dugo, provjerite cackalicom.
4.
Za bijelu kremu umutiti kremasto maslac sobne temperature sa kasikom secera u prahu. Bijelu kremu jos jednom umutiti mikserom, te dodati umuceni maslac i sve sjediniti u homogenu smjesu.
5.
Na ohladjen biskvit namazati bijelu kremu, lijepo poravnati spatulom, a zatim preko izliti mlaku tamnu kremu. Ohladiti u frizideru preko noci, sutradan rezati.
Dimenzije mog pleha su 25×30.
Posluživanje
U maminom receptu u biskvit idu orasi, u tamnoj kremi ih nema, ne ide ni kakao…u biskvit ide 6 jaja, sto je meni nekako bilo previse, jer biskvit bude koliko i obje kreme skupa 🙂 Ja vise volim kad je obrnuto 🙂 Bijela krema je pravljena od 1/2 l mlijeka, bez meda…

Top