SVEČANA POGAČA

Sastojci
500 g svenamenskog brašna
2 jaja + 1 belance
2 kašike ulja
1 kašičica šećera
1/2 kašičice sirće/ocat
1/2 kašičice soli
250 ml toplog mleka
100 g putera sobne temperature
7 g suvog kvasca
ZA PREMAZATI POGAČU
1 žumance
po želji susam,crni susam, mak, laneno seme
1 kašika mleka

Priprema
1.
Zagrejati mleko da vam bude toplo, ne vruće, pa u 100 ml meka staviti kašičicu šećera, kvasac i kašiku brašna, sve to izmešati dobro pa ostaviti na toplom da se podigne.

2.
U posudu u kojoj ćete mesiti, sipati brašno i so,sve rukom izmešati, pa na sredinu brašna napraviti udubljenje.

Dodati nadošli kvasac,ulje,jaja i belanac, sirće,ostatak mleka i sve dobro umesiti. Posuti radnu površinu sa brašnom pa istresti testo i mesiti sa dodatkom još brašna oko 50 do 100 g u zavisnosti od brašna. kada dobijete lepo glatko i elastično testo, vratiti ga u posudu u kojoj ste mesili, premazati ga sa malo ulja i ostaviti ga na toplom mestu da raste.

3.
Uduplano testo podeliti na 8 loptica, svaku lopticu razvaljati na radnoj površini, ako je potrebno pobrašnite je ( ja nisam jer mi je granit dole i ne lepi se), pa svaku tu površinu premazati puterom, tako ćete uraditi sa tri loptice, četvrtu nemojte premazivati.Tako napravite i sa ostalih 4 loptica, znači da imate dve hrpe po 4 loptice i gornja strana nije premazana puterom ( rasporedite puter da imate dovoljno za sve površine koje premazujete)

4.
Svaku hrpu od 4 loptice razvući u pravougaonik, premazati sa još malo putera pa je uviti u rolat, tako uraditi i sa druge 4 loptice.

5.
Rolatima odseći krajeve, koje ćete staviti u sredinu pa ostatak rolata seći u zig zag, ili trouglove,i tako ih i ređati u pleh veličine 28cm,koji ste prethodno podmazali hladnim puterom, ako počnete sa širom stranom trougla, sledeći do njega ide sa užom stranom prema zidu plaha i tako do kraja naređati.

6.
Ovako naređane komade, pokriti pa ostaviti oko sat vremena da naraste na toplom mestu.

Naraslu pogaču premazati kuhinjskom četkicom sa žumancem koje ste razmutili sa mlekom i posuti susamom ili šta vam je već po želji.

7.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C prvih desetak minuta, pa smanjiti na 160*C i peći još dvadeset do 30 minuta, u zavisnosti od vaše rerne.

8.
Nadam se da ćete uživati u ovoj pogači,koliko smo moj muž i ja uživali.

9.
Ja sam moju pogaču pravila od pola smese, jer za nesreću sam imala samo 4 g kvasca u kući, a nije mi se išlo po ovoj hladnoći u prodavnicu i koristila sam pleh prečnika od 20 cm.

Top