SOČNI KOLAČ SA VIŠNJAMA

Sastojci
ZA KORU
4 belanceta
4 žumanceta
100 gr šećera
1 kašičica vanilin šećera
4 kašike brašna
1 puna kašičica praška za pecivo
100 gr maslaca
100 gr čokolade*
1 tegla (750 m) kompota od višanja*
ZA KREMU
250 ml slatke pavlake
100 gr crne čokolade
Po želji:
šlag ili umućena slaka pavlaka

Priprema
1.
Najpre pripremiti čokoladnu kremu:

u šerpicu staviti slatku pavlaku i čokoladu izlomljenu na kockice, mešati do tačke ključanja, pa ostaviti da se krema potpuno ohladi.

2.
Na pari otopiti čokoladu i maslac, pa ostaviti da se prohlade.

* ja sam koristila belu čokoladu, jer ne bih imala dovoljno crne za kremu, ali lepše je ako se i u kori koristi crna čokolada.

3.
Višnje očistiti od koštica a sok iz kompota sačuvati za prelivanje pečene kore. Iz te veće tegle, od 750 ml, dobije se oko 300 gr očišćenih višanja i 3 dl soka.

4.
Priprema kore:

Belanca sa prstohvatom soli umutiti u čvrst šne.

Žumanca umutiti sa šećerom i vanilin šećerom, dodati brašno prosejano sa praškom za pecivo i otopljenu čokoladu i maslac. Dobro umutiti pa u smesu ručno dodati šne i mešati polako spatulom, da se poveže.

5.
Pleh (dimenzija 20×30) podmazati i posuti brašnom.

Smesu uliti u podmazan pleh, po njoj poslagati višnje i peći u rerni na 180 stepeni. Pomoću čačkalice proveriti kada je pečena, a ako počne naglo da rumeni, prekriti folijom i dovršiti pečenje,

6.
Pečenu koru izbockati viljuškom i preliti je sokom iz kompota. Kada se prohladi staviti čokoladnu kremu i ostaviti kolač da se dobro ohladi, najbolje preko noći u frižideru.

*************************************************************

* Mogu se koristiti i višnje iz zamrzivača, ali je potrebno da se u sok, koji otpuste nakon odmrzavanja, doda malo šećera, po ukusu.

Top