Slani rolat

Sastojci

100 – 150 g spanaca bez peteljki
5 kom jaja
5 velikih kasika ulja
5 velikih kasika mleka
100 g brasna
1/2 kesice praska za pecivo
pola kasicice soli
cetvrt kasicice bibera
200 g sira mocarela

Priprema

1.
Prvo pripremiti spanac . Odvojiti peteljke od spanaca pa spanac oprati u hladnoj vodi . Staviti ga izmedju dve kuhinjske krpe da se upije visak vode i da se spanac prosusi.
2.
Odvojiti belanca i zumanca . U zumanca dodati ulje, mleko , dodati so i biber i sve dobro izmesati . Prosejati brasni i prasak za pecivo i polako sjediniti sa zumancima . Posebno u dubljoj ciniji miksirati belancasa dodatkom malo soli . Napraviti cvrstu penu . Umucena belanca dodati u smesu zumanaca i brasna ( ova smesa od zumanaca i brasna je dosta gusta ali kada se dodaju umucena belanca postace sasvim dovoljne gustine ),znaci dodavati kasiku po kasiku belanaca uz polako mesanje varjacom . Zatim u smesu sipati spanac i lagano ga umesati . Smesu sipati u tepsiju koja je samo malo namazana puterom i oblozena papirom za pecenje . Ugrejati rernu na 180 C i peci testo oko 20 min . Velicina tepsije je 25 x 30 cm.
3.
Dok se testo pece na sitnoj strani trenice izribati sir.
4.
Kada je testo ispeceno odmah ga izvaditi iz tepsije i dok je jos vruce po celoj povrsini sipati izrendani sir pa pazljivo uviti u rolat ( nije vazno da li se uvija duzom ili kracom stranom ) sto cvrsce a zatim ga uviti u kuhinjsku krpu . Moze se jos par puta krpa u toku hladjenja odviti i polako stiskati rolat da nema praznog prostora izmedju . Rolat potpuno ohladiti pa ga ostrim nozem seci na snite .

Izvor:https://www.coolinarika.com

Top