Aromatični hlepčići

Sastojci

Potrebno je za testo:
50 ml mlakog mleka
10 g suvog kvasca
1/2 kašičice šećera
300 g mekog belog brašna
1 kašičica soli
125 ml jogurta sobne temperature
75 ml ulja
1 jaje
+ brašno za posipanje
Za premazivanje hlepčića:
1 dl maslinovog ulja
3-4-5-6 čena belog luka
origano, ruzmarin, so, biber, majčina dušica, kim – sve što poželite…

Priprema

1.
U mlakom mleku razmutiti kvasac sa 1/2 kašičice šećera i ostaviti da kvasac zapeni.

Brašno prosejati i izmešati s jednom kašičicom soli. U sredini napraviti udubljenje i sipati nadošli kvasac, jogurt, ulje i jedno celo jaje. Varjačom mešati i lagano “obarati” ivice brašna dok se svo brašno ne utroši. Testo izručiti na malo pobrašnjenu radnu površinu i mesiti ga minut-dva, da postane glatko i elastično. Zatim ga pokriti čistom suvom krpom i ostaviti jedno pola sata na toplom mestu da dobro nadodje.

Veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje.
2.
Nadošlo testo lagano premesiti i formirate dugačku kobasicu. Iseći je na jednake komade i od svakog ponovo formirati kobasicu pa je vezati u čvor. Tako napravljene hlepčiće redjati u pleh ostavljajući dovoljno mesta izmedju.
3.
Beli luk sitno iseckati i pomešati sa maslinovim ulje. Dodati začine po želji, ja sam stavila sušeni ruzmarin. Time obilno premazati svaki hlepčić i posuti ih solju i po želji rendanim parmezanom. Kod mene su posuti domaćim prezlama iliti “sirotinjskim” parmezanom koji odlično parira parmezanu u pastama!

4.
Tako premazane hlepčiće ostaviti na toplom da lepo nadodju, za to vreme zagrejati rernu na 180C. Peći ih oko 20-30 min, u zavisnosti od jačine rerne, treba da dobiju lepu, rumenu boju.

5.
Jesam li već rekla da su namazani ajvarom san snova? E pa jesu…

Izvor:https://www.coolinarika.com

 

Top